Hangszeres zene Szlovákiában

Fujara

Fujara.jpg
A fujara hossza akár két méter is lehet!

Név Fujara
Dátum
Zenei kultúra szlovák
Hangszercsoport Aerofon hangszerek
Forrás Fotó: Igor Chyra


A szlovák népzenében több mint 200 fajta hangszer van vagy volt használatban. Legnagyobb számban az aerofon hangszerek képviseltetik magukat. Túlsúlyban van ezek között is a csőfurulya; mintegy 35 különböző típusa maradt fenn, arzenáljában fából, kéregből és fémből készültek egyaránt megtalálhatók:

  • koncovka – lukak nélküli típus, a hangmagasságot a hangszer végének befogásával, illetve átfújással változtatják
  • fujara – Európa más területein igen ritka, majd’ 2m hosszú, háromlyukú hangszer
  • pásztorfurulya – hatlyukú típus, Szlovákia egész területén elterjedt
  • dvojanka és harántfuvola – a hangszercsalád két legvirtuózabb és legexpresszívebb tagja

Egynádas hangszerek a drcek és a fanfarka (a klarinét közeli rokonai), továbbá a gajdy (duda), amely többszólamú játékra is alkalmas. Duplanádas hangszerek leginkább a gyermekek körében használatosak, legjellemzőbb ezek közül a kéregből vagy valamely gabonaféle szárából készült trubka. Ritkábbak, de azért a gyakorlatban fellelhetők a különböző kéreg- és fatrombiták is.

Az idiofon hangszereknek nagyjából 50 típusa maradt fenn, a membranofonok száma azonban elenyésző.

A vonós hangszerek közül legjellemzőbbek a hegedű és a nagybőgő, illetve ezek népi változatai: az oktávka (oktávhegedű), a shlopcoky (szintén a hegedű egy típusa) és a korová basa (kéreg-basszus, a nagybőgpő rokona). Széles körben elterjedt pengetős hangszerek a cimbalom (dulcimer) és a citera.

A hangszerek szóló szerepben, kis együttesekben (gajdy és valamely furulyaféle, gajdy és hegedű), valamint nagyobb vonósegyüttesekben (két hegedű, kontra és nagybőgő) egyaránt megjelennek. A vonósbanda Dél-Szlovákiában általában cimbalommal egészül ki, a nyugati országrészben pedig klarinét, vagy trombita társul az eredeti felálláshoz. Nyugat-Szlovákiában nagy hagyománya van a 8-10 tagot számláló rezesbandáknak is.

Szólisztikus használat a legkülönbözőbb funkciókban lehetséges: jeladás (kürtök, csontfurulyák, kereplők), ceremóniák, rituálék akusztikus kísérete (csattogók, kereplők, csengők), valamint az egyén szórakoztatása (a különböző furulyafélék). A gajdy (szólóhangszerként) és a vonósegyüttesek kimondottan táncot hivatottak kísérni.

A hangszeres zene dallamanyagának legnagyobb része a vokális repertoárból származik, a tisztán hangszeres dallamok ritkák, mindamellett az énekelt dallamok rendszerint strukturálisan, motivikailag és ritmikailag-metrikailag transzformálva jelennek meg a hangszeres letétekben.

Kapcsolódó szócikkek

Személyes eszközök