Ausztrália északi területének nyugati és középső része, valamint Közép-Arnhem-föld zenei világa

Az e főcím alatt vizsgálandó területet északról az Arafura-tenger, észak-keletről a Timor tenger, keletről Kimberley, nyugatról pedig az általunk másik szócikkben tárgyalt, Kelet –Arnhem-földként említett területek határolják. A képzeletbeli, déli határvonal nyugati része a Viktória folyótól kezdődik, a kontinens belsejét átszelve keleten a Roper folyó magasságáig terjed.

Kat ausztralia eszak.jpg
Google térkép megtekintése

A terület magába foglalja Darwin, a Daly-folyó és Katherine környékét, a Kakadu Nemzeti Parkot, az északi partvonal mentén fekvő szigeteket, valamint Arnhem-föld északi, nyugati és középső részét. Mivel a kontinens északi része tropikus égöv alatt fekszik, a térség élővilága Ausztrália viszonylatában a leggazdagabb. Arnhem-föld ma őslakos rezervátum; ennek, és az elmúlt száz év történelmének (az elnyomó, nyugati kultúra viszonylag késői, 20. század eleji megjelenésének) hatására ezen a területen élnek a mai napig a leginkább a kulturális hagyományok. A Top-End, avagy Felső-Vég kulturális és természeti öröksége az egész világon egyedülálló; a több ezer éves sziklafestmények, mintegy ősi galériák őrzik az őslakosok jelenlétének emberemlékezeten túli bizonyítékait, a Kakadu Nemzeti Park pedig a világörökség részeként egyedülálló élővilággal büszkélkedhet.

A területen több népcsoport él, melyek kulturális hagyományai részleteiben, nyelveik pedig teljesen különböznek. E csoportok egymással kapcsolatban álló szociális rendszert alkotnak. Fontos megjegyezni azt a kutatók által hangsúlyozott tényt, miszerint a kontinens északi részén a zenei élet kifejezetten színes. Ez javarészt a térség gazdag természeti adottságainak köszönhető, mely lehetőséget ad az itt élőknek a gazdag kulturális életre, vagyis arra, hogy amolyan művészeti szakértőket, festőket, zenészeket tartsanak el. A. P. Elkin írásai részletesen tárgyalják ezt a témát. [1] A térség zenéjét az előadásmód, a dalok típusai, az éneklés módja, a zenei kíséret szerint több csoportra lehet osztani. Jelen szószedetben e területet a hangszeres kíséret technikája alapján emeljük ki a kontinens többi tájegysége közül, valamint részletesebben tárgyalunk néhány előadás és éneklési módot.

Jegyzetek

  1. Elkin, A.P.: Arnhem Land Music. (The Oceania Monographs No.9)
    — Australian Aborigines. Sydney, 1974, Angus and Robertson (magyarul: Ausztrália őslakói. Budapest, 1986, Gondolat).

Kapcsolódó szócikkek

Személyes eszközök