Kategória:Tofák

Oroszország keleti felében, Dél-Szibériában, a Szaján-hegység (KÉP: Szaján) keleti vonulatának északi oldalán az Irkutszki terület Nyizsnyeugyinszki megyéjében, az uda folyó felső-és középső folyásainak hegyvidéki jellegű völgyeiben élnek a tofák. Hivatalos adatok szerint 1200-an laknak a három településen (Aligdzserben (KÉP: ALIGDZSER) , Verhnye-Gutarában (KÉP. GUTARA) és Nyerhában (KÉP. NYERHA)), de a lakosságnak csak egy harmada vallja magát tofának (a többiek betelepült burjátok és oroszok).

A Mandzsú birodalom 1911-es felbomlásáig a tofák, a ma Tuvában élő todzsák, a Burjátia keleti részén élő szojotok és Mongólia északi részén a Hövszgöl-tó nyugati partján élő tibák (cátánok) egy népet alkottak. Az akkor meghúzott orosz és mongol határok osztották négy felé ezt a kisnépet. A képet csak színezi, hogy Tuva egészen 1944-ig független volt, és csak ekkor kérte (önként) felvételét a Szovjetunióba.

A tofák egy helyi török nyelven beszélnek, melyet egyes kutatók a tuva nyelv egy nyelvjárásának tartanak, míg mások önálló nyelvnek. Tofákról még a 19. század első felében is azt írták, hogy szamojédul beszélnek, de ezt mindeddig nem tudták tudományos nyelvészeti kutatások alátámasztani. Ezen a feltevésen alapul az, hogy a tofákat a déli-szamojéd népek közé sorolják.

A(z) „Tofák” kategóriába tartozó lapok

Az összesen 2 lapból a következő 2-t listázza ez a kategóriaoldal, a többi a további oldalakon található.

Személyes eszközök